Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar turşusu, Karnabahar, ülkemizde en çok Orta Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Karnabaharın kendisine has tadı ve kokusu olan bir sebzedir. Yemeklerde özellikle çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık açısından karnabaharın faydaları oldukça fazladır. Karnabahar turpgillerdendir. Beyaz çiçekli bir sebze olup, içerdiği vitaminler ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Karnabahar içerdiği birçok mineral ve vitaminler yardımıyla, her yaşta insanın düzenli olarak tüketilmesinde yarar vardır. Düzenli olarak tüketilen karnabaharın özellikle saç sağlığı açısından oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Karnabaharın içerisinde bulunan vitaminler A vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, bakır, demir gibi vitaminler bulunmaktadır. Aynı zamanda dökülen saçların yeniden ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Ayrıca karnabahar, bir kalsiyum deposudur. Güçlü sinir uyarılarının iletimi gibi birçok önemli fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi açısından, bizlerin kemik ve diş sağlığımızı korunması adına da son derece önemlidir. Karnabahar, sağlık açısından çok faydalı bir besin kaynağıdır. Saç sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendirerek, kemik sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. Gebelik döneminde de kadınların güvenle tüketebileceği ve çok fayda vereceği bir besindir.

İnsan sağlığına bu denli faydalı olan karnabaharın, salatası, yemeği, kızartması olduğu gibi uzun ömürlü olması açısından ve lezzet açısından da turşularının yapılması mümkündür. Benim hemen hemen her yıl yapmış olduğum karnabahar turşusunun lezzeti tartışılmaz çok güzeldir. Arkadaşlarımın ve ailemin çok sevdiği ve beğenerek tükettikleri, karnabahar turşusunu sizlerle de paylaşmak isterim. Yemeklerinizin yanına koyabileceğiniz çok şık ve lezzetli bir tat olmaktadır.


Karnabahar turşusu için gerekli olan malzemeler

  • 2 adet büyük boy karnabahar
  • 2 su bardağı kaya tuzu
  • 3 su bardağı üzüm sirkesi
  • 2 baş sarımsak
  • Yarım çay bardağı limon tuzu
  • 7-8 adet nohut
  • 3 kiloluk cam kavanoz
  • Aldığı kadar su

Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır?


İlk yapılacak olan işlemimiz, karnabaharları tek tek ayırmamız olacaktır. Ayıklanan karnabaharlar bir kenarda dururken, turşumuzun suyunu hazırlayalım. Derin bir kaba tuz ve suyu ekleyelim. Ardından tuz eriyene kadar karıştıralım. 7-8 adet olan nohutlarımızı kavanozun dibine yerleştirelim. Sonra karnabaharlarımızı cam kavanoza boşaltalım. Ağzına kadar doldurduğumuz karnabaharların üzerine önce sirkeyi, sonra limon tuzumuzu ekleyerek ve ardından ezdiğimiz sarımsakları da ekleyerek tuzlu suyumuzu ağzı dolana kadar dolduralım. İşlemimiz bittikten sonra bir gece boyunca, ağzı açık bir şekilde bırakalım. Ertesi sabah turşumuzun suyu eksildiği ise tekrar su ekleyerek, ağzını kapatalım. Karanlık ve serin bir yerde muhafaza ederek 20-25 gün sonunda ise karnabahar turşunuz hazırdır.

Afiyet olsun.

Karnabahar Turşusu Yorumları

soru

Tuna

29 Ağustos 2018 Çarşamba

İyi günler geçen akşam bir arkadaşıma yemeğe gittim. Orada karnıbahar turşusu ikram etti bana çok beğendim. Ben de yapmak istiyorum ama nasıl yapılacağını bilmiyorum. Lütfen bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
cevap

Ayana

06 Eylül 2018 Perşembe

Merhaba, tuna hanım öncelikle karnabaharı tek tek ayıralım, cam kavanoza tuzlu su ayarlayın ve içine karnabaharları yerleştirin üzerine sirke ve limon tuzu atıp bir gün dinlenmeye bırakın karnabaharın kokusu çok derin olmaması için ağzını açık bekletelim sabaha kadar sonra suyu eksildiği için su ekleyip ağzını kapatalım 25 gün sonra olur.

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Karnabahar Gaz Yapar mı?

Karnabahar Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni

Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Yemeği, Her bölgede yetişebilen iki yıllık otsu bir bitkidir. Karnabaharı özellikle kış aylarında daha çok bulabiliriz. Karnabaharı mutfaklarımızda çok ku[...]

Karnabahar Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karnabahar Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karnabahar çeşitleri, oldukça fazladır. Çok sevilen bir sebzedir. Karnabaharın yemeği, turşusu, kısırı, salatası ve birçok yemekleri yapılır. Her çeşidi de çok g�[...]

Galeta Unlu Karnabahar Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Karnabahar Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Galeta unlu karnabahar kızartması: Kızartma sevenler özellikle karnabahar sevenler için oldukça lezzetli bir tariftir. Karnabahar kızartması hazırlık olarak da oldukça p[...]

Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar turşusu, Karnabahar, ülkemizde en çok Orta Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Karnabaharın kendisine has tadı ve kokusu olan bir sebzedir. Yemeklerde özell[...]

Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar kaç kalori, Karnabahar besin değeri olarak yüksek değerlere sahiptir ama kalori değeri olarak düşük değerlere sahiptir. Karnabahar insan sağlığı için vitam[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6