Karnabahar Çiçeği Yetiştiriciliği
22 Haziran 2024

Karnabahar Çiçeği Yetiştiriciliği

Karnabahar çiçeği, turpgiller familyasından gelen ve çiçek tablaları yenilen sebzeler grubuna giren bir bitkidir. İki yıllık bir kültür sebzesi olan karnabahar, ilk yılında yenilen çiçek tablası oluşturarak etli ve tanecikli bir görünüm kazanır. Yaprakları lahana yaprağını andırır. Karnabahar çiçeğinin yenen kısmı, henüz açmamış olan çiçek durumudur. "Bahar" olarak adlandırılan bu yenilebilir kısmın rengi ve büyüklüğü çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Beyaz, krem ve açık sarı tonlarında olabilen karnabahar çiçeği, güneş ışığını bol aldığı yerlerde sarı renge dönebilir. Kış mevsiminde olgunlaşan karnabahar çiçeği, soğuklara dayanıklıdır ve Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir. Tohumdan serpme yöntemiyle ekilir ve çiçekler olgunlaştığında tohuma kaçmaması için kesilerek tüketilir.

Karnabahar Çiçeğinin Kullanım Alanları

Karnabahar çiçeği, oldukça lezzetli ve çok sayıda faydası olması bakımından taze olarak ve pişirilerek yenir. Yemek yapılarak, kızartılarak, taze olarak salatalarda ve turşusu kurularak tüketilmektedir.

Karnabahar Çiçeğinin Besin Değerleri

100 gram karnabahar çiçeği, aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:
  • 0,7 mg demir
  • 56 mg fosfor
  • 1 gram lif
  • 21 mg kalsiyum
  • 295 mg potasyum
  • 2,7 gram protein
  • 5,2 gram karbonhidrat
  • 27 kalori
  • 0 kolesterol
  • 0,2 gram yağ
  • 60 IU A vitamini
  • 0,09 mg B1 vitamini
  • 0,08 mg B2 vitamini
  • 0,6 mg B3 vitamini
  • 55 mg C vitamini

İklim İsteği

Kışlık sebze grubunda yer alan karnabahar çiçeği yetiştiriciliğinde sıcaklık, ışık ve nemin önemi oldukça büyüktür. Karnabahar çiçeğinin oluşması ve gelişmesi için bazı evrelerinde düşük sıcaklık gerekir. Fideler kısa süreli -10 dereceye dayanabilir. Fakat hasat olgunluğuna gelmiş çiçekler 0 derecenin altındaki sıcaklıkta zarar görebilir.

Toprak İsteği

Karnabahar çiçeği, genellikle her toprakta yetişir. Ancak ağır topraklar ve bol yağış alan bölgelerde toprak drenajının iyi olması gerekir. Organik madde açısından zengin toprakları seven karnabahar çiçeği, asitli topraklarda iyi gelişim göstermez. Karnabahar çiçeği yetiştirilecek toprağın dikim yapılmadan önce hazırlanması gerekir. Sonbahar mevsiminde arazi toprağı derin olarak sürülmeli, ilkbaharda normal sürüm yapılmalı, sürümden sonra ise diskaro ve tırmık çekilmeli ve toprak dikime hazır hale getirilmelidir.

Gübreleme

Gübreleme miktarı ve çeşidi toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır. Gübre çeşidine göre verilme zamanları farklılık gösterir. Çiftlik gübresi, potasyum ve azotlu gübrenin bir kısmı, fosforlu gübrenin ise tamamı toprak hazırlığında verilmeli, potaslı gübrenin diğer yarısı ise çiçeklerin teşekkülünden önce kullanılmalıdır.

Dikim

7-8 yaprağı olan, gövdesi düzgün ve yaprakları sağlıklı olan fideler yerinden söküldükten sonra bekletilmeden çepin ya da plantuar ile belirlenen yere dikilmelidir. Dikimden sonra karnabahar çiçeğine mutlaka can suyu verilmeli ve dikimden bir iki gün sonra salma sulama uygulanmalıdır.

Hasat

Karnabahar çiçeği normal büyüklüğe ulaştığında gevşek bir yapı almadan evvel hasat edilmelidir. Hasat süresi bulunduğu yerin iklimine ve karnabahar çiçeğinin çeşidine göre 1-4 hafta arasında değişir. Karnabahar çiçeğinin hasadı, çiçeğin gövde ile birleştiği yerden bıçakla kesilerek yapılır. Hasat yapılırken karnabahar çiçeğini korumak için 4-5 tane yaprak ile kesilir. Çiçekleri oldukça çabuk zedelenip kararan karnabahar çiçeği, bu zararı önlemek için hasattan sonra kasalara tek sıra halinde dizilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karnabahar Ekim'i Toprak İsteği

Karnabahar Ekim'i Toprak İsteği

Güncel

Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri