Karnabahar Çiçeği Karnabahar Çiçeği, Turpgiller familyasından gelen, çiçek ve çiçek tablaları yenilen sebzeler grubuna giren karnabahar çiçeği, iki yıllık bir kültür sebzesidir. İlk yılında yenilen çiçek tablası oluşan karnabahar çiçeği, etli ve tanecikli bir görünüşe sahiptir. Yaprakları ise lahana yaprağını andırır. Karnabahar çiçeğinin yenen bölümü henüz açmamış olan çiçek durumudur. Bahar olarak adlandırılan yenen karnabahar çiçeğinin rengi ve büyüklüğü çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Beyaz, krem ve açık sarı tonlarında olabilen karnabahar çiçeği güneş ışığını bol aldığı yerlerde sarı renge dönüşebilir. Yenilen kısmı başını meydana getiren çiçeklik ve çiçekleri olan karnabahar, kış mevsiminde olgunlaşmış hale geldiğinde tüketilebilir. Soğuklara dayanıklı olan ve Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bu bitki tohumdan serpme ile ekilerek yetiştirilir ve çiçekler olgunlaştığında tohuma kaçmaması için kesilerek tüketilir. Karnabahar çiçeği kullanıldığı yerler, oldukça lezzetli ve çok sayıda faydası olması bakımından taze olarak ve pişirilerek yenilen bu bitki yemeği yapılarak, kızartılarak, taze olarak salatalarda ve turşusu kurularak tüketilmektedir.
Karnabahar çiçeği besin değerleri, 100 gram karnabahar çiçeği, 0,7 mgr demir, 56 mgr fosfor, 1 gram lif, 21 mgr kalsiyum, 295 mgr potasyum, 2,7 gram protein, 5,2 gram karbonhidrat, 27 kalori, 0 kolesterol, 0,2 gram yağ, 60 IU A vitamini, 0,09 mgr B1 vitamini, 0,0 8 mgr B2 vitamini, 0,6 mgr B3 vitamini, 55 mgr C vitamini içerir.
Karnabahar çiçeği yetiştiriciliği;
İklim isteği, kışlık sebze grubunda yer alan karnabahar çiçeği yetiştiriciliğinde sıcaklık, ışık ve nemin önemi oldukça büyüktür. Karnabahar çiçeğinin oluşması ve gelişmesi için bazı evrelerinde düşük sıcaklık gerekir. Fideler kısa süreli -10 dereceye dayanabilir. Fakat hasat olgunluğuna gelmiş çiçekler 0 derecenin altındaki sıcaklıkta zarar görebilir.
Toprak isteği, genellikle her toprakta yetişir. Ancak ağır topraklar ve bol yağış alan bölgelerde toprak drenajının iyi olması gerekir. Organik madde açısından zengin toprakları seven karnabahar çiçeği, asitli topraklarda iyi gelişim göstermez. Karnabahar çiçeği yetiştirilecek toprağın dikim yapılmadan önce hazırlanması gerekir. Sonbahar mevsiminde arazi toprağı derin olarak sürülmeli, ilkbaharda normal sürüm yapılmalı, sürümden sonra ise diskaro ve tırmık çekilmeli ve toprak dikime hazır hale getirilmelidir.
Gübreleme, gübreleme miktarı ve çeşidi toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır. Gübre çeşidine göre verilme zamanları farklılık gösterir. Çiftlik gübresi, potasyum ve azotlu gübrenin bir kısmı, fosforlu gübrenin ise tamam toprak hazırlığında verilmeli, potaslı gübrenin diğer yarısı ise çiçeklerin teşekkülünden önce kullanılmalıdır.
Dikim, 7-8 yaprağı olan, gövdesi düzgün ve yaprakları sağlıklı olan fideler yerinden söküldükten sonra bekletilmeden çepin ya da plantuar ile belirlenen yere dikilmelidir. Dikimden sonra karnabahar çiçeğine mutlaka can suyu verilmeli ve dikimden bir iki gün sonra salma sulama uygulanmalıdır.
Hasat, karnabahar çiçeği normal büyüklüğe ulaştığında gevşek bir yapı almadan evvel hasat edilmelidir. Hasat süresi bulunduğu yerin iklimine ve karnabahar çiçeğinin çeşidine göre 1-4 hafta arasında değişir. Karnabahar çiçeğinin hasadı çiçeğin gövde ile birleştiği yerden bıçakla kesilerek yapılır. Hasat yapılırken karnabahar çiçeğini korumak için 4-5 tane yaprak ile beraber kesilir. Çiçekleri oldukça çabuk zedelenip kararan karnabahar çiçeği bu zararı önlemek için hasattan sonra kasalara tek sıra halinde dizilmelidir. Son Güncelleme : 07.11.2018 12:51:05 Karnabahar Çiçeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Karnabahar Çiçeği" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Karnabahar Suyunun Faydaları | Karnabahar suyunun faydaları, Karnabahar bir kış mevsimi sebzelerimizdendir. Bugün size karnabaharın ve suyunun faydalarından bahsedeceğim. Karnabaharı haşlarken bir miktar karın bölgesinin çevresinde bulunan yapraklardan 4-5 adet yaprakla haşlamanız... |  | Karnabahar Gaz Yaparmı | Karnabahar Gaz Yaparmı, kış aylarının değerli sebzeleri arasında yer alan karnabahar mide içerisinde parçalanması sonrasında gaz yapmaktadır. Bu sebzenin rengi beyaz olup yaprakları lahana yaprağına benzer şekildedir. Karnabahar bitkisi beyaz kartopu... |  | Fırında Kremalı Karnabahar | Fırında Kremalı Karnabahar, Farklı bir lezzet arayanlar için oldukça güzel bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Misafirleriniz içinde yapılabilecek görünümü ile de iştah kabartacak olan fırında kremalı karnabahar nasıl yapılır bunu anlatmaya çalışayım.... |  | Patatesli Karnabahar Yemeği | Patatesli karnabahar yemeği, lezzeti ile damaklara enfes bir tat bırakacak olan, içerisinde ki malzemeleri ile tam bir vitamin, demir ve kalsiyum deposu olan ve yapımı ile de oldukça pratik ve kolay olan yemek çeşididir. Karnabahar tam bir vitamin de... |  | Mantarlı Karnabahar Yemeği | Mantarlı Karnabahar Yemeği hem lezzet şöleni hem de sağlığa çok yararlıdır. Karnabaharın bir çok hastalığa faydası vardır. B, D ve E vitaminini bolca içermektedir. Beyin benzediği içinde akıl açısından da zararı vardır. Mantarlı Karnabahar Yemeği İç... |  | Fırında Salçalı Karnabahar | Fırında salçalı karnabahar, kendine özgü tat ve kokuya sahip olan karnabahar mutfaklarda çok sık tercih edilen bir sebze değildir. Fakat sağlık açısından faydaları göz önünde bulundurulduğunda mutfaklardan eksik edilmemesi gereken bir sebzedir. Turpg... |  | Karnabahar Çeşitleri | Karnabahar çeşitleri, oldukça fazladır. Çok sevilen bir sebzedir. Karnabaharın yemeği, turşusu, kısırı, salatası ve birçok yemekleri yapılır. Her çeşidi de çok güzel oluyor. Kış aylarında bolca bulunan bir sebzedir. Oldukça fazla tüketilir. Çok sağlı... |  | Mor Karnabahar | Mor Karnabahar, mükemmel bir görünüşe sahip olan rengini kırmızı lahana ve kırmızı şarapta da bulunan tiochyanins adı verilen antioksidan maddeden almaktadır. Bazı kişiler mor karnabaharın yapay renklendiriciler ve hormonlar kullanılarak renklendiri... | .jpg) | Yumurtalı Karnabahar Yemeği | Yumurtalı karnabahar yemeği, genellikle karnabaharlar kızartılarak yapılır. Karnabaharın çok yağ çekmemesi için fırında da yapılabilir. Karnabahar, vatanı doğu akdeniz bölgesi olan turpgiller familyasına ait sebzedir. Türkiye'de güzlük turfan karnaba... |  | Çiğ Karnabahar Salatası | Çiğ karnabahar salatası: Salata Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Her türlü yemeğin yanında mutlaka yapmaktayız. Özellikle mevsim salatası hemen hemen her yemekte mutlaka bulunmaktadır. Fakat biz bayanlar isteriz ki sevdiklerimize veya misafirlerimi... |  | Sulu Karnabahar Yemeği | Sulu Karnabahar Yemeği, Karnabahar birçok insanın fazla tüketmediği bir gıda maddesidir. Oysaki içerdiği mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Kalp sağlığına, kolesterolü dengelemesi ve bağışıklık sistemine katkıları göz önüne alındı... |  | Salçalı Karnabahar Yemeği | Salçalı Karnabahar Yemeği, kış aylarında tercih edilen güzel bir sulu yemektir. Genellikle pişerken çıkan kokusu sebebi ile pek sevilmeyen karnabahar aslında oldukça besleyici bir o kadar da lezzetlidir. Karnabahar nişasta içermeyen bir sebze olduğu ... | | | Karnabahar Suyunun Faydaları | | Karnabahar Gaz Yaparmı | | Fırında Kremalı Karnabahar | | Patatesli Karnabahar Yemeği | | Mantarlı Karnabahar Yemeği | | Fırında Salçalı Karnabahar | | Karnabahar Çeşitleri | | Mor Karnabahar | | Yumurtalı Karnabahar Yemeği | | Çiğ Karnabahar Salatası | | Sulu Karnabahar Yemeği | | Salçalı Karnabahar Yemeği | | Tavada Karnabahar | | Yeşil Karnabahar | | Fırında Sebzeli Karnabahar | | Terbiyeli Karnabahar Yemeği | | Havuçlu Karnabahar Salatası | | Nohutlu Karnabahar Yemeği | | Karnabahar Çiçeği | | Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği | | Karnabahar Kaç Kalori | | Etsiz Karnabahar Yemeği | | Oktay Usta Karnabahar Yemeği | | Fırında Karnabahar Köftesi | | Karnabahar Haşlama | | Havuçlu Karnabahar Yemeği | | Galeta Unlu Karnabahar Kızartması | | Fırında Peynirli Karnabahar | | Karnabahar Kavurması | | Yoğurtlu Karnabahar Yemeği | Popüler İçerik | Tavada Karnabahar Tavada karnabahar, karnabahar kış aylarının en çok tüketilen vitamin deposu görevini üstlenmiş lezzetli bir sebze çeşididir. Karnabaharı, salatalarda,... | Yeşil Karnabahar Yeşil Karnabahar, lahana türü familyasına mensup yeşil renkli olup yumru yapıdaki bitkidir. Haşlama usulüyle yemeği hazırlanan sebzeler içerisindedir.... | Fırında Sebzeli Karnabahar Fırında sebzeli karnabahar yemeği, fırında karnabahar yemeği oldukça pratik düşük kalorili yemek tariflerinden biridir. Fırın poşeti kullanarak ya da ... | Terbiyeli Karnabahar Yemeği Terbiyeli karnabahar yemeği, Terbiyeli karnabahar yemeği tarifi gayet sağlıklı ve oldukça da doyurucudur. Az bir zahmetle hazırlanan lezzetli ve prati... | Havuçlu Karnabahar Salatası Havuçlu karnabahar salatası, Karnabaharın ve havucun sağlığa faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Bunun için sofralarda daha sık yer alması gere... | Nohutlu Karnabahar Yemeği Nohutlu karnabahar yemeği: Sebze yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Karnı bahar da bu sebzelerden bir tanesidir. Daha çok Akdeniz ve ... | |