Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Karnabahar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar turşusu, toplum olarak her yemeğin yanında turşu yiyen ve çok seven insanlarız. Yaz kış demeden her mevsim çok tüketilen turşu bol çeşitleriyle iştah açma özelliğine sahiptir. Turşu denilince akla ilk gelen çeşitleriyle sirkeli, limonlu, yaz aylarında bol yapılan turşular kış aylarına hazırlanarak kurulur. Bunu her mutfak hanımı genelde yapmaktadır, evinizde kendi kuracağınız turşularla istediğiniz malzemeler kullanılarak yapılması mümkündür. Sağlık açısından yararlı olan turşunun ölçüsünü kaçırmamak kaydıyla çok tüketmeden yenmesi fayda sağlamaktadır. Ev hanımlarının yapmış olduğu turşu çeşitleri arasında olan karnabahar turşusunu yemeye doyamayacağınız bir lezzetle az tüketmek neredeyse imkânsız denilebilir. Hemen her yemeklerin yanına yenilen turşular görselliğiyle iştah kabartmaya yeterlidir. Yaz aylarında kurulan karnabahar turşusu kışın yemek masalarını süsler.

Karnabahar turpgiller grubundandır, sağlık açısından karaciğere inanılmaz faydası vardır. Vitamin açısından C- K gibi içinde bulunan vitaminlerin dışında kalsiyum, bakır ve magnezyum içermektedir. Karnabaharla yapılan sadece turşu değil yemek, salata, kızartma gibi bol çeşit türü yapılabilir. Gebelik döneminde anne adaylarının bol karnabahar tüketmesi gereken ayrıca çok fayda görebileceği gıdalardan biridir. Şifa kaynağı olan karnabaharı her yaş grubu tüketebilir. Sağlık bakımından yararlı olan karnabaharın her türü yemeği, turşusu gibi birçok çeşitleri kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.


Karnabahar turşusu için gerekli malzemeler

  • 5 kg karnabahar
  • 3 baş sarımsak
  • 1 kg havuç
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 su bardağı çiğ nohut
  • 6- 7 yaprak kara lahana
  • 5 kg cam kavanoz
  • 1 litre su
  • 3 su bardağı üzüm sirkesi

Karnabahar turşusu nasıl yapılır?


Karnabaharlar güzelce yıkanır ve küçük parçalara ayrılır, ayrılan cam kavanoza az bir miktar karnabahar konur. Üzerine sarımsaklar, havuç ve kara lahana yaprakları nohut eklenerek suyu hazırlanır. Geniş bir kap içinde su, tuz, limon tuzu ve sirke ilave edilir. Güzelce karıştırılır, karnabahar turşunuzu üzerine hazırlanan sirkeli suyu turşunun üzerine yavaşça dökülür. Böylelikle karnabahar turşunuzu kurmuş olursunuz. Dilerseniz 15 gün bekleyin, dilerseniz turşunuzu kışa saklayabilirsiniz. Karnabahar turşusunu yaparken içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Tercihinize göre kara lahana az miktar kullanmamız karnabahar turşusunun suyunun rengini değiştirerek şalgam suyuna dönüşen renk ve tadı nedeniyle kullanılmıştır. Kişiler istemezlerse sade turşularını kurabilirler. Her yemeğin yanına bol karnabahar turşunuzu hem misafirlerinize hem kendinize servis yapabilirsiniz.

Karnıbahar Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Karnabahar Gaz Yapar mı?

Karnabahar Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni

Güncel

Karnabahar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karnabahar Ekim'i Toprak İsteği

Karnabahar Ekim'i Toprak İsteği

Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği: Karnabahar insan sağlığı için çok önemli bir sebzedir. O yüzden karnabahar kış aylarının vazgeçilmez sebzesidir. Karnabahar kalori ba[...]

Nohutlu Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu karnabahar yemeği: Sebze yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Karnı bahar da bu sebzelerden bir tanesidir. Daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde dah[...]

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

Karnabaharın faydaları, Karnabahar, çiçekleri etli ve tane tane görünümlü olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen bir bitkidir. Sebze olarak tüketilir. Doğu Akdeniz[...]

Kıymalı Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Karnabahar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Karnabahar Yemeği, Karnabahar, turpgiller ailesinden olan, çiçekleri tanecikli bir görünüşte olan ve etli bir yapıya sahip olan bitkidir. Karnabaharın yapraklar�[...]

Mor Karnabahar Türleri ve Özellikleri

Mor Karnabahar Türleri ve Özellikleri

Mor Karnabahar, mükemmel bir görünüşe sahip olan rengini kırmızı lahana ve kırmızı şarapta da bulunan tiochyanins adı verilen antioksidan maddeden almaktadır. Bazı k[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6