Sebze yemekleri Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Karnabahar da bu sebzelerden biridir. Daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde tercih edilse de, karnabaharın vitamin değerini bilen herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Karnabaharı sadece yemeklerde değil, salatalarda ve turşularda da kullanabiliriz. Mutfağa uzun zaman ayıran biri olarak, hazırladığımız yemeklerin severek tüketilmesi bizler için büyük bir ödüldür. Nohutlu karnabahar yemeği, beklediğimiz karşılığı fazlasıyla verebilecek bir yemek çeşididir. Haşlanmış nohutla zenginleştirilen karnabahar yemeğini sizler de severek ve keyifle tüketeceksiniz. Vitamin açısından oldukça zengin ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan nohutlu karnabahar yemeğini şiddetle tavsiye ediyorum. Hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşmak isterseniz, sizlerle paylaştığım tarifi denemeniz yeterli olacaktır. Nohutlu Karnabahar Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
Nohutlu Karnabahar Yemeği Nasıl Yapılır?Nohutlu karnabahar yemeği için ilk olarak karnabaharları haşlayarak başlıyoruz. Bu işlem, karnabaharların koku yapmasını engeller. Karnabaharları dilediğimiz büyüklükte doğrayıp 15 dakika haşlıyoruz. Ardından yemeği pişireceğimiz tencereye kuru soğanı küp doğrayıp zeytinyağıyla kavuruyoruz. Daha sonra doğradığımız kapya biberleri ve ince doğradığımız havuçları ekliyoruz. Ardından salça, tuz, karabiber, pul biber ve haşlanmış nohudu ekliyoruz. Kabuklarını soyup küp doğradığımız domatesleri de ekleyip kavuruyoruz. Haşlayıp suyunu süzdüğümüz karnabaharları da ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak karnabaharların üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edip yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz. Hazırladığımız nohutlu karnabahar yemeğini pirinç veya bulgur pilavı ve cacık eşliğinde sevdiklerinize servis yapabilirsiniz. Deneyeceğinizi ve beğeneceğinizi umarak, şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun. |
Karnabaharın koku yapmasını engellemek için haşlamak gerektiğini bilmiyordum, bu tüyo harika! Peki, haşladıktan sonra karnabaharın vitamin değerinde bir azalma olur mu?
Cevap yazKeffaret,
Karnabaharın Koku Yapmasını Önlemek
Karnabaharın pişirilmesi sırasında oluşan koku, aslında içerdiği sülfür bileşenlerinden kaynaklanıyor. Haşlama yöntemiyle karnabaharın koku yapmasını azaltmak gerçekten işe yarayan bir yöntem.
Vitamin Değeri Üzerindeki Etkiler
Karnabaharın haşlanması, besin değerlerinde bazı kayıplara neden olabilir. Ancak, haşlama süresi kısa tutulursa vitamin kaybı minimum düzeyde kalır. Karnabahar, özellikle C vitamini ve bazı B vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. Haşladığınızda, bu vitaminlerin bir kısmı kaybolabilir ama bu durum, haşlama sırasında karnabaharın kokusunu önlemeniz açısından sağladığınız avantajı gölgede bırakmaz.
Kısacası, kısa süreli haşlama ile karnabaharın kokusunu azaltabilir ve vitamin kaybını da en aza indirebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeye devam!