Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yeşil Karnabahar

Yeşil Karnabahar

Yeşil Karnabahar, lahana türü familyasına mensup yeşil renkli olup yumru yapıdaki bitkidir. Haşlama usulüyle yemeği hazırlanan sebzeler içerisindedir. Yeşil karnabahar, yüksek derecede lif ve çeşitli vitaminler içeren besin kaynağıdır. Görünümü tanecikli minyatür ağaç şeklini anımsatmaktadır. Yaprakları lahana yaprağı gibi geniş yeşil yapraktır. Çiçekleri sarımtırak ve beyaz renktedir. Yeşil karnabahar, kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Kışlık, mart ve gözlük turfanda karnabahar türleri mevcuttur. Ayrıca, yeşil renginin dışında kırık beyaz renkli karnabahar da vardır. Asıl olarak lahananın saplarının kısalıp etli bir şeklinde dolgun haliyle lahanadan türemiş bir sebzedir.

Tohumla üretilen yeşil karnabaharın anayurdu Doğu Akdeniz'dir. Dünya genelinde yoğunlukla yetiştirilen bu sebze dayanıklılık yönünden de raf ömrü uzundur. Rengini birçok koyu yeşil sebzede olduğu gibi antosiyanin maddeleri sayesinde almaktadır. Yeşil karnabaharın birçok türü mevcuttur. Piramit Yeşil Karnabahar, Yeşil Tanrıça, Alverda ve Vorda isimli türleri bulunmaktadır. Şifa kaynağı olan bu sebze insan sağlığına yüksek derecede fayda sağlamaktadır. Kış sebzelerinin önemli vitamin depolayıcı olan yeşil karnabahar çorbası ve çeşitli yemek türleri ile sağlık bakımından oldukça faydalı bir gıdadır. Birçok isimle de anılan yeşil karnabahar sebzesinin çiğ tüketimi, salatası, haşlaması, yumurta ile kızartılması, fırında ve sulu olarak pişirilmesi ve sade olarak yağda kızartması yapılmaktadır.

Yeşil karnabahar faydaları nelerdir?


Vücudun istediği vitaminlerin birçoğunu karşılamaktadır. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından içerik olarak zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde silisyum, demir, sülfür ve klor barındırmaktadır. C vitamini bakımından diğer karnabahar türlerine göre daha zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenler için ideal bir sebze türüdür. Buharda pişirilmesi ve haşlama metoduyla pişirilmesi diyet yapanlar için vazgeçilmez bir seçenektir. Bu şekilde pişirilmesi ile bütün vitaminlerini kaybetmeden vücuda alınmasını sağlamaktadır. İdrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu görevi üstlenir.

Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Vücut dolaşımındaki rahatsız edici gazların dışarı atılmasını sağlar. Karaciğeri yağlardan arındırır. Şeker hastalığı olan insanların rahatlıkla tüketebileceği faydalı bir sebzedir. Yeşil renkli bitkiler arasında olması önem teşkil etmektedir. Vücudun folik asit miktarını düzenler. Kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça yararlıdır. Obeziteye karşı savaş verir. Yeşil karnabaharın yüksek oranda lif ve su içermesi sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığı önleyerek kabızlığı giderir. Kolon kanserine yakalanma riskini azaltarak karındaki şişlik oluşumlarını giderir. Beyin gelişimini olumlu yönde etkileyerek zekâ düzeyinde artışlara ortam hazırlar. Unutkanlığa karşı güçlü bir sebzedir. Eklem ağrılarını iyileştirir. Kemik gelişimine katkıda bulunarak romatizmaya karşı koruma görevi yapar. Yeşil karnabaharın içeriğindeki antioksidan özelliği ile daha da faydalı olabilmesi için yapraklarıyla birlikte haşlama yapılıp tüketilmesi şifa sağlayacaktır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 12:43:10
Yeşil Karnabahar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yeşil Karnabahar Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yeşil Karnabahar"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Karnabahar Suyunun Faydaları
Karnabahar Suyunun Faydaları
Karnabahar suyunun faydaları, Karnabahar bir kış mevsimi sebzelerimizdendir. Bugün size karnabaharın ve suyunun faydalarından bahsedeceğim. Karnabaharı haşlarken bir miktar karın bölgesinin çevresinde bulunan yapraklardan 4-5 adet yaprakla haşlamanız...
Karnabahar Gaz Yaparmı
Karnabahar Gaz Yaparmı
Karnabahar Gaz Yaparmı, kış aylarının değerli sebzeleri arasında yer alan karnabahar mide içerisinde parçalanması sonrasında gaz yapmaktadır. Bu sebzenin rengi beyaz olup yaprakları lahana yaprağına benzer şekildedir. Karnabahar bitkisi beyaz kartopu...
Fırında Kremalı Karnabahar
Fırında Kremalı Karnabahar
Fırında Kremalı Karnabahar, Farklı bir lezzet arayanlar için oldukça güzel bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Misafirleriniz içinde yapılabilecek görünümü ile de iştah kabartacak olan fırında kremalı karnabahar nasıl yapılır bunu anlatmaya çalışayım....
Patatesli Karnabahar Yemeği
Patatesli Karnabahar Yemeği
Patatesli karnabahar yemeği, lezzeti ile damaklara enfes bir tat bırakacak olan, içerisindeki malzemeleri ile tam bir vitamin, demir ve kalsiyum deposu olan ve yapımı ile de oldukça pratik ve kolay olan yemek çeşididir. Karnabahar tam bir vitamin dep...
Mantarlı Karnabahar Yemeği
Mantarlı Karnabahar Yemeği
Mantarlı Karnabahar Yemeği hem lezzet şöleni hem de sağlığa çok yararlıdır. Karnabaharın birçok hastalığa faydası vardır. B, D ve E vitaminini bolca içermektedir. Beyin benzediği içinde akıl açısından da zararı vardır.Mantarlı Karnabahar Yemeği İçin ...
Fırında Salçalı Karnabahar
Fırında Salçalı Karnabahar
Fırında salçalı karnabahar, kendine özgü tat ve kokuya sahip olan karnabahar mutfaklarda çok sık tercih edilen bir sebze değildir. Fakat sağlık açısından faydaları göz önünde bulundurulduğunda mutfaklardan eksik edilmemesi gereken bir sebzedir. Turpg...
Karnabahar Çeşitleri
Karnabahar Çeşitleri
Karnabahar çeşitleri, oldukça fazladır. Çok sevilen bir sebzedir. Karnabaharın yemeği, turşusu, kısırı, salatası ve birçok yemekleri yapılır. Her çeşidi de çok güzel oluyor. Kış aylarında bolca bulunan bir sebzedir. Oldukça fazla tüketilir. Çok sağlı...
Mor Karnabahar
Mor Karnabahar
Mor Karnabahar, mükemmel bir görünüşe sahip olan rengini kırmızı lahana ve kırmızı şarapta da bulunan tiochyanins adı verilen antioksidan maddeden almaktadır. Bazı kişiler mor karnabaharın yapay renklendiriciler ve hormonlar kullanılarak renklendiril...
Yumurtalı Karnabahar Yemeği
Yumurtalı Karnabahar Yemeği
Yumurtalı karnabahar yemeği, genellikle karnabaharlar kızartılarak yapılır. Karnabaharın çok yağ çekmemesi için fırında da yapılabilir.Karnabahar, vatanı doğu Akdeniz bölgesi olan turpgiller familyasına ait sebzedir. Türkiye'de güzlük turfan karnabah...
Çiğ Karnabahar Salatası
Çiğ Karnabahar Salatası
Çiğ karnabahar salatası: Salata Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Her türlü yemeğin yanında mutlaka yapmaktayız. Özellikle mevsim salatası hemen hemen her yemekte mutlaka bulunmaktadır. Fakat biz bayanlar isteriz ki sevdiklerimize veya misafirlerimi...
Sulu Karnabahar Yemeği
Sulu Karnabahar Yemeği
Sulu Karnabahar Yemeği, Karnabahar birçok insanın fazla tüketmediği bir gıda maddesidir. Oysaki içerdiği mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Kalp sağlığına, kolesterolü dengelemesi ve bağışıklık sistemine katkıları göz önüne alındı...
Salçalı Karnabahar Yemeği
Salçalı Karnabahar Yemeği
Salçalı Karnabahar Yemeği, kış aylarında tercih edilen güzel bir sulu yemektir. Genellikle pişerken çıkan kokusu sebebi ile pek sevilmeyen karnabahar aslında oldukça besleyici bir o kadar da lezzetlidir. Karnabahar nişasta içermeyen bir sebze olduğu ...

 

Karnabahar Suyunun Faydaları
Karnabahar Gaz Yaparmı
Fırında Kremalı Karnabahar
Patatesli Karnabahar Yemeği
Mantarlı Karnabahar Yemeği
Fırında Salçalı Karnabahar
Karnabahar Çeşitleri
Mor Karnabahar
Yumurtalı Karnabahar Yemeği
Çiğ Karnabahar Salatası
Sulu Karnabahar Yemeği
Salçalı Karnabahar Yemeği
Tavada Karnabahar
Yeşil Karnabahar
Fırında Sebzeli Karnabahar
Terbiyeli Karnabahar Yemeği
Havuçlu Karnabahar Salatası
Nohutlu Karnabahar Yemeği
Karnabahar Çiçeği
Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği
Karnabahar Kaç Kalori?
Etsiz Karnabahar Yemeği
Oktay Usta Karnabahar Yemeği
Fırında Karnabahar Köftesi
Karnabahar Haşlama
Havuçlu Karnabahar Yemeği
Galeta Unlu Karnabahar Kızartması
Fırında Peynirli Karnabahar
Karnabahar Kavurması
Yoğurtlu Karnabahar Yemeği
Popüler İçerik
Tavada Karnabahar
Tavada Karnabahar
Tavada karnabahar, karnabahar kış aylarının en çok tüketilen vitamin deposu görevini üstlenmiş lezzetli bir sebze çeşididir. Karnabaharı, salatalarda,...
Fırında Sebzeli Karnabahar
Fırında Sebzeli Karnabahar
Fırında sebzeli karnabahar yemeği, fırında karnabahar yemeği oldukça pratik düşük kalorili yemek tariflerinden biridir. Fırın poşeti kullanarak ya da ...
Terbiyeli Karnabahar Yemeği
Terbiyeli Karnabahar Yemeği
Terbiyeli karnabahar yemeği, Terbiyeli karnabahar yemeği tarifi gayet sağlıklı ve oldukça da doyurucudur. Az bir zahmetle hazırlanan lezzetli ve prati...
Havuçlu Karnabahar Salatası
Havuçlu Karnabahar Salatası
Havuçlu karnabahar salatası, Karnabaharın ve havucun sağlığa faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Bunun için sofralarda daha sık yer alması gere...
Nohutlu Karnabahar Yemeği
Nohutlu Karnabahar Yemeği
Nohutlu karnabahar yemeği: Sebze yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Karnı bahar da bu sebzelerden bir tanesidir. Daha çok Akdeniz ve ...
Karnabahar Çiçeği
Karnabahar Çiçeği
Karnabahar Çiçeği, Turpgiller familyasından gelen, çiçek ve çiçek tablaları yenilen sebzeler grubuna giren karnabahar çiçeği, iki yıllık bir kültür se...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Karnabahar Suyunun Faydaları
Karnabahar Gaz Yaparmı
Fırında Kremalı Karnabahar
Patatesli Karnabahar Yemeği
Mantarlı Karnabahar Yemeği
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024